2016. október 25., kedd

A jó szakember aranyat ér...

Mindenki életében (legalább) egyszer eljön az a pillanat, amikor kénytelen kicseréltetni az ablakait, ajtóit. Mint minden használatban lévő tárgy, idővel ezek is elkopnak és mivel cseréjük nem olcsó mulatság, alapos megfontolást igényel. Ha te is épp nyílászáró cserét tervezel, ne késlekedj! Intézd el még a tél beállta előtt!
Ha attól tartasz, hogy a folyamat alatt lakásod jégveremmé válik, megnyugodhatsz, ugyanis általánosságban elmondható, hogy egy nyílászáró csere kb. 30-40 percet vesz igénybe. Ha együtt cserélteted ki az összeset, akkor sem hűl ki teljesen az otthonod, mert ilyenkor egyszerre csak egy nyílás van szabadon, tehát olyan, mintha szellőztetnél egy jó nagyot! Azt pedig úgyis kell, igaz? :)

Bízd a profikra!

Sokan azt hiszik, hogy nyílászárót cserélni mindenki tud. Pedig nem. Ez egy sokkal bonyolultabb, összetettebb folyamat, mint amilyennek elsőre gondolnád.
Annak érdekében, hogy a későbbiekben ne kelljen feleslegesen idegeskedned, mindenképpen szakemberrel végeztesd el a munkát! Biztos te is ismersz olyan Mekk Eleket, aki "mindenhez ért"..., na, őt kerüld el jó messziről! Rendszerint ő az, aki a legnagyobb galibát tudja okozni, pedig csak a jó szándék vezérli. Egy nyílászáró csere nem az a kategória, amit bárkire rábízhatsz.
Az ablakok / ajtók között számtalan különbség van, amit csak egy szaktudással rendelkező személy tud neked részletesen elmagyarázni úgy, hogy te is megértsd. És a különbség nem merül ki abban, hogy milyen alapanyagot válassz! Ez ennél sokkal összetettebb. Az ördög itt is a részletekben rejlik.

Talán meglepő, de nem a nyílászáró, hanem a beépítés minősége a legfontosabb. Egy szakszerű, modern technológiás beépítés korrigálhatja az esetlegesen előforduló kisebb gyártási hibákat, ugyanakkor ez fordítva is igaz, mert egy nagyon szép, kifogástalan minőségű ablakot is el lehet rontani, ha a beépítés nem megfelelő. Éppen ezért fontos, hogy mindig szakemberekkel dolgoztass. Erre is - mint minden szaktudást igénylő munkára - megvannak a képzett munkaerők, akik OKJ-s vizsgával igazolják a hozzáértésüket. Szóval láthatod, hogy tényleg nem ért hozzá mindenki.


Döntő szempontok

Nem is gondolnád, mi mindenre kell még figyelni! Egy felmérés szerint a vásárlók jelentős hányadánál az egyik legfontosabb szempont, hogy az egész ablakcserét egy csapattal végeztesse el, ugyanis így a teljes munkafolyamatot egy kézben tudhatja, ezáltal nyomon is követheti!
(Így is kell, hiszen nem túl szerencsés, ha "X" felméri a cserélni kívánt ajtót / ablakot, de az ajánlatot már nem ő, hanem "Y" adja és végül "Z" szereli be a kész nyílászárót. Ha valami probléma merül fel, melyikükhöz fordulsz?) Egyszerű és kényelmes megoldás, ha keresel egy jól működő, megbízható, szakemberekből álló vállalkozást.
Ha valakik, hát ők biztos, hogy szakszerűen bonyolítják le az egész folyamatot. Az ablakcsere méréssel és ajánlatadással kezdődik. Bár többé-kevésbé te is le tudod mérni, de valószínűleg egy szakember jobban ért hozzá, továbbá sokkal kényelmesebb, ha neked annyi a dolgod, hogy rámutatsz a cserélni kívánt ablakra, ő pedig teszi a dolgát, igaz?

Ha elkezdesz kutakodni az interneten, kismillió céget találsz, aki nyílászárókkal foglalkozik, de nem mindegy, melyiket választod. Célszerű amellett dönteni, aki minden további nélkül vállalja, hogy az ajánlatadáshoz is házhoz megy és az ott mért adatok, illetve a helyszínen tapasztalt körülmények alapján helyben el is készíti az ajánlatot. Ezt több tényező is befolyásolja, például a nyílászáró, vagy a fogadó felület típusa (lehet vasbeton, gázbeton, tégla, panel, stb.). A cégek többsége foglalkozik online ajánlatadással, de ezek az ajánlatok általában csak hozzávetőlegesek, mivel több részletre egyáltalán nem, vagy csak később derül fény és ezért a helyszínen ér a meglepetés, hogy a nyílászáró drágább, mint amennyiről eredetileg szó volt. Ugye, ezt te sem szeretnéd? (Ha több ablakot cseréltetnél és a helyszínen derül ki, hogy 10.000.- Ft-tal többe kerül darabja, az azért már nem mindegy...)

Az ajánlatkérésnél rögtön tisztázd le, hogy mely település mely utcájáról van szó! Ez azért lényeges, mert sok helyen nem lehet teherautóval közlekedni, vagy  ha lehet, akkor is behajtási engedély szükséges hozzá. Ne akkor derüljön ki, hogy nem tudják elszállítani hozzád a nyílászárókat, amikor már megrendelted és még szabadságot is vettél ki azért, hogy várd a szerelőket!
Mindenképpen olyan vállalkozót keress, aki a keletkezett törmelék és hulladék elszállításáról is megfelelően gondoskodik, ugyanis ezek az üveg miatt veszélyes hulladéknak számítanak. A cégek többsége erről "elfelejtkezik"...

Ez így soknak és bonyolultnak tűnik, de van a piacon olyan vállalkozás, aki mindezt vállalja...
Te milyen szempontok szerint döntesz?


Kövess minket Facebook- és weboldalunkon is, valamint szakértőink is készséggel állnak rendelkezésedre az alábbi elérhetőségeken!

Szép napot kívánok!

Otthon & Ház

E-mail: kapcsolat@otthoneshaz.hu | Tel.: +36 (21) 200-0144
Copyright © 2016 Otthon és Ház Kft., minden jog fenntartva.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése