2016. október 14., péntek

Barátunk: a friss levegő - 2. rész

Előzőleg a szellőztetés fontosságáról és módjairól beszéltem, de ígértem még pár jó tippet, az ígéret pedig szép szó... Az előző cikket itt találod, ha érdekel!
A mai bejegyzésben olvashatsz néhány masináról, amelyek akkor könnyítik meg leginkább az életedet, ha házon kívül vagy, vagy esetleg tényleg olyan cudar időjárás tombol odakint, hogy nem tudsz ablakot nyitni még rövid időre sem! Egyértelmű, hogy ha hideg van, a lakás is hamar le tud hűlni, ezért a szellőztetést sem lehet "ész nélkül" csinálni.  Ha nálad is gondot okoz a rendszeres ablaknyitás, akkor az alábbi eszközöket épp neked találták ki!


Egy ismeretlen ismerős, a résszellőző

Az új ablakok tulajdonosai közül sokan elfelejtik, vagy csak egyszerűen nem használják ki ezt a lehetőséget, pedig szerintem nagyon jó ötlet!
Igaz, hogy az ún. résszellőző nem minden ablakban található meg, ez a gyártótól függ, de ha a tiédben van, akkor hidd el, igazán szerencsésnek érezheted magad!

Résszellőző használatával könnyűszerrel megoldható a szellőztetés problémája, hiszen ez az egyik olyan szerkezet, amely akkor is gondoskodik a légcseréről, ha te magad házon kívül vagy, valamint éjszaka is rendkívül hasznos lehet.
Biztos felmerül benned is a kérdés, hogy vajon biztonságos-e a résszellőző használata? Nos, nyugodtan állíthatom, hogy igen. Teljesen biztonságos, emiatt nem kell a betörőktől tartanod! :)
Résszellőzőt homlokzati és tetőtéri ablakoknál egyaránt alkalmazhatsz, azonban van egy kis különbség közöttük.

Homlokzati ablakok esetében a résszellőző a vasalatban van kialakítva. A bukó-nyíló homlokzati ablakoknál a szokásos lefelé, vízszintes és függőleges álláson kívül van még egy kilincsállás, mellyel a résszellőzőt tudod működésbe hozni, mégpedig a következőképpen: a vízszintes és a függőleges állás közé 45°-ba helyezed a kilincset. Ezzel létrejön egy minimális rés a tok és a szárny között, ahol a levegő szabadon tud ki- és beáramlani. (Ezt az információt azért véltem fontosnak megosztani veled is, mert biztosan tudom, hogy sokan nincsenek tisztában a használatával, sőt! Valaki azt sem tudja, hogy van résszellőzője...)
Megoldható a manuális és az automatikus vezérlés is, ezzel szemben a tetőtéri ablakoknál kizárólag a manuális működésre van lehetőség.

Találkozhatsz azonban olyan ablakkal is, ahol a szellőztetés-funkciót nem a vasalatba foglalták bele, hanem külön az ablakszárnyba. Ebben az esetben a szárnyban található vékony rést tudod manuálisan, vagy automatikusan zárni (a szellőztető készülékben található betét a páratartalom hatására zárja, vagy tágítja "pórusait", igyekszik kiegyenlíteni a belső és külső páratartalmat).


A légbevezető

Erről már biztos hallottál, sőt, ha új nyílászáróid vannak, szerintem neked is van ilyen. Ha nincs, akkor se keseredj el, ezt akár utólag is felszereltetheted!
Ha ez a megoldás számodra a legszimpatikusabb, az üzletekben találkozhatsz manuális, automata és nem lezárható változattal egyaránt.
A manuális légbevezetőt bármikor kézzel nyithatod és zárhatod, az automata típus a páratartalom függvényében nyit és zár, azonban manuálisan is bezárható, a nem lezárható típus viszont - ahogy a neve is mutatja - nem zárható le soha!
Előírás, hogy nyílt égésterű készülékeket tartalmazó helyiségekbe csak és kizárólag nem lezárható légbevezetők építhetők be, melyek érthető okokból automata funkcióval sem rendelkeznek.

A légelvezető

Nem csak az ablakokba épített szellőzők jelenthetnek megoldást, lehetőséged van másfajta szellőző berendezés használatára is.
Ilyen például az ún. légelvezető, melynek szintén több fajtájával találkozhatsz.
Létezik többek között olyan, amely gravitációs és hibrid szellőzési rendszerek optimalizálására van kifejlesztve, de van olyan típus is, amely kimondottan alacsony nyomású szellőzési rendszerekhez van kialakítva.

Rengeteg típus és márka közül választhatsz, felsorolni nem is tudom!
Azt azonban biztosan állítom, hogy ha nem tudod rendszeresen megoldani az ablaknyitást, érdemes mielőbb beszerezned egy szellőző berendezést, legyen az bármilyen!
Szellőztetni mindenképpen szükséges és ezek nagyszerű megoldást jelentenek!

Te használsz valamilyen szellőzőrendszert, vagy berendezést? Kérlek, oszd meg velem tapasztalataidat!

Bízom benne, hogy ismét találtál hasznos információkat!
Ne feledd, a jövőben is hasonló, érdekes témákat hozok majd, várlak vissza!

Kövess minket Facebook- és weboldalunkon is, továbbá keresd szakértőinket az alábbi elérhetőségeken!

További szép napot kívánok!

Otthon & Ház

E-mail: kapcsolat@otthoneshaz.hu | Tel.: +36 (21) 200-0144
Copyright © 2016 Otthon és Ház Kft., minden jog fenntartva.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése