2016. október 4., kedd

Mitől penészesedik a lakás? - 2. rész


Néhány napja már volt szó a penészesedésről, de mivel a téma elég sok kérdést vet fel, jobbnak láttam, ha nem terhellek le rögtön az elején, így hát most folytatom.

Arról már beszéltem az előző cikkben (ha esetleg lemaradtál róla, kattints ide!), hogy miért és hol alakulhat ki a penész a lakásban, de azt még nem említettem, hogy milyen járulékos problémákkal találkozhatsz, ha hirtelen állsz neki a tatarozásnak.
Nézzük most ezeket!

Mielőtt beleveted magad a drasztikus változtatásokba...

Ha az ember már mindent kipróbált, de a penész még mindig makacsul helytáll, bevett szokás, hogy végső elkeseredésében kicseréli az összes nyílászáróját, a fűtési rendszerét, vagy szigeteltet (vagy mindezt egyszerre).
Az esetleges nyílászáró cseréknél a dizájnon és az áron kívül oda kell figyelni arra is, hogy mit mire cseréljünk?
Amennyiben cserére kerül sor, először mindenképpen konzultálj szakemberrel, mert utólag még több problémával találkozhatsz!
Azonban ha olyan szerencsés vagy, hogy penészről szó sincs, de már idejét érzed a cserének, a szakembert akkor se hagyd ki a folyamatból!
Hidd el, sok bosszúságtól óvod meg magad!

Még néhány megfontolandó tanács...

Fontos, hogy régi épületek esetében a nyílászárók cseréjénél a falak hőszigeteléséről se felejtkezz el!
Ha van egy új, jól záródó nyílászáród, de a fal marad az eredeti állapotában, szinte biztos, hogy penészesedni fog a lakás.

Ugyanez az "eredmény" akkor is, ha vegyes tüzelésű cserépkályháról gázkonvektoros fűtésre térsz át, vagy utólagosan szigetelteted le a házat.
Ennek oka a "múltban" keresendő, ugyanis a régi épület "megszokta", hogy fűtötted egész nap, de amióta az új rendszer működik, ez megszűnt.
(Hogy megértsd: a hőfokszabályzó egész nap be van állítva, napközben nincs szellőztetve, hisz többnyire nincs otthon senki, így a lakást csak este fűtöd be. A levegő hamar bemelegszik, de a falak nem tudnak átmelegedni és a páratartalom miatt a 17 Celsius-fok is kellemesnek tűnik.)
Ha a lakásban állandóan magas a páratartalom, nincs rendszeresen szellőztetve és a szigetelés is teszi a dolgát, akkor készülj fel, mert hamarosan lesz egy hívatlan vendéged, akitől viszonylag nehezebben tudsz majd megszabadulni...: a penész.
 
Az új épületeknél azonban rendkívül fontos figyelni arra is, hogy az ún. építési nedvességnek legyen ideje kiszáradni! Egyre több helyen látom, olvasom, hogy kb. fél év alatt húznak fel komplett épületeket és ezek azonnal beköltözhetők.
Érdekelne, hogy vajon hogyan száradnak ki ezek az épületek ilyen hamar? Már csak azért is kíváncsi lennék, mert mi is kb. másfél éve egy teljes felújítás romjain ülünk (na jó, csak képletesen értve, mert nem ott élünk...még) és néha úgy érezzük, hogy soha nem érünk a végére!
Nekünk egy szoba betonalapjának a kiszáradása tartott közel 2 hónapig, pedig nyáron csináltattuk.
Szóval, csak lassan, mindent a maga idejében!



Természetesen nem minden esetben a fenti tényezők felelősek a penészért, olykor a látható forrásokon kívül külső tényezők is "gondoskodhatnak" egy épület vízutánpótlásáról, ezek a következők a teljesség igénye nélkül: feltör(ekv)ő talajvíz, rossz vízszigetelés, hibás tetőszerkezet, hibás párkánylefedés, csőtörés, csatornaszivárgás, vízzel működő fűtőberendezések meghibásodása stb.

A penésznek nem kell feltétlenül zöld-kék-fekete színekben pompáznia ahhoz, hogy káros legyen!
Leggyakrabban a sarkokban, az ablakok felett, az ablaknyílások belső oldalain, a mennyezet és a padló, illetve a mennyezet és a fal találkozásánál fordul elő (tehát itt alakulnak ki a leggyakrabban azok a bizonyos hőhidak).

Egy biztos, ha megtalálod a penész okát, már jó úton jársz!
De ne feledd, attól, hogy lemosod a falról, csak ideig-óráig tűnik el!
Ahhoz, hogy végleg megszabadulj tőle, cselekedned kell!

Beszélgessünk, neked mi a tapasztalatod?

Kövess minket Facebook- és weboldalunkon is, továbbá keresd szakértőinket az alábbi elérhetőségeken!

További szép napot kívánok!

Otthon & Ház

E-mail: kapcsolat@otthoneshaz.hu | Tel.: +36 (21) 200-0144
Copyright © 2016 Otthon és Ház Kft., minden jog fenntartva.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése