2016. október 28., péntek

OFF: Ha pályázatra készülsz...

Felújítás előtt állsz? Vagy már a közepén tartasz? Sebaj, soha nem jön rosszul egy kis anyagi támogatás.
Mindenki tudja, hogy a különböző pályázatok benyújtása nem épp a legegyszerűbb módja a pénzszerzésnek, de ha van rá lehetőség, érdemes olykor fontolóra venni.
Ebben a cikkben hasznos információkhoz juthatsz a pályázatírás mikéntjével kapcsolatban! 

Egy pályázat elnyerése rengeteg stresszel és elfoglaltsággal jár.
Munka, család, háztartás mellett nehéz időt szakítani rá, épp ezért ha szükségét érzed, keress fel egy hozzáértő szakembert, aki leveszi a terhet a válladról! Hidd el, egy jó pályázatíró nagyon sokat segíthet!
(Amúgy sem árt odafigyelni rájuk, mert a pályázat kiírása előtt a legtöbben már teljes harci díszben várják, hogy cselekedhessenek.) Mindnyájan hallottunk már olyanról, hogy a pályázati anyag előre össze volt készítve és ha hiányosan is, de leadásra került, a hiányzó részeket pedig utólag pótolták...
Ez többnyire a mai napig így van, de ha ennek ellenére úgy gondolod, hogy magad vágsz bele a dologba, akkor ez a cikk tényleg neked szól!


Készülj fel!

Tudom, hogy már október vége van, így lezárult szinte minden lakossági pályázat a 2017-es évre, de lesz még alkalmad felhasználni a következő tanácsokat a jövőben is, továbbá az "uborkaszezon" tökéletesen alkalmas arra, hogy mindent előkészíts! Egy pályázatnak számtalan feltételnek kell megfelelnie és ha ez nem volna elég, van még néhány tényező, amelyek nagyban hozzájárulnak a sikerhez.
Nézzük, mire kell figyelned!

1. Ha már kiírták a pályázatot, ne késlekedj!

Köztudott, hogy a pályázatokra szánt keretek mindig rendkívül gyorsan elfogynak, valamint az sem mindegy, hányadikként kerül rád a sor az elbírálásnál, ugyanis ez általában a beérkezés sorrendjében történik. A hiányosan beküldött pályázatok is számítanak, ezért siess, hogy ne te legyél a háromezredik...!
Ha te is a nyertes pályázók között szeretnél lenni - márpedig biztos, hogy így van, különben miért pályáznál? -, akkor nem pazarolhatod az időt, sőt! Előfordult már, hogy a kiírt pályázatot a nyilvánosságra hozatal után néhány órával!!! lezárták..., szerinted miért?
Te is láthatod, hogy valóban igyekezned kell!

2. Ne sajnáld az időt (és a pénzt) arra, hogy minden szükséges iratot beszerezz!
A pályázatok benyújtásánál különösen idegőrlő, amikor dokumentumok után kell szaladgálni, de enélkül vajmi kevés eséllyel indulsz...
Szinte mindegyik pályázathoz kellenek a következő iratok, ezért ezeket érdemes már jó előre beszerezni!
Elképzelhető, hogy szükséged lesz még valamire - ez pályázatfüggő -, ezért csak a legáltalánosabbakat sorolom fel:
  • energetikai tanúsítvány
  • árajánlat azoktól a szakemberektől, akik részt vesznek a munkálatokban
  • eredménybecslés
  • tervek
Légy leleményes, gyűjts be mindent korábban, hogy a pályázat kiírásánál mindössze annyi legyen a dolgod, hogy az összeállított anyagot benyújtsd!
Mivel a pályázati időszakok a szakembereket is leterhelik - hisz ilyenkor megrohamozzák őket -, ne lepődj meg, ha időnként jobban ki kell nyitni a pénztárcádat egy-egy szakvéleményért! Mint mindennek, ennek is ára van.

3. Az ügyfélkapus regisztrációt már időben végezd el!
Ezen nagyon sokan el szoktak csúszni, mert nem kalkulálják bele azt a tényt, hogy a pályázatokat elektronikus úton kell benyújtani. Te ne légy közöttük! Ha pályázat előtt állsz, ez a lépés is kihagyhatatlan!
Kérj időpontot egy okmányirodában, mert ezt csak ott tudod elintézni! Ha nem ragaszkodsz konkrét helyhez, kb. 1-2 héten belül fogadnak,  maga a procedúra pedig csupán néhány percet vesz el az életedből!

4. Alaposan gondold át a költségeket és a munka ütemezését!
Készítened kell egy részletes költségtervet és a szakemberekkel is előzetes szerződéseket kell kötnöd!
Az ütemezésnél nagyon fontos, hogy nehogy kicsússz a megvalósítási határidőből!
Ez az Otthon Melege Programnál 2016-ban 1 év volt a támogatói okirat átvételétől számítva! Szerintem nem lesz ez máshogy a jövőben sem, 1 év pedig nem túl hosszú idő, pillanatok alatt eltelik, igaz? Én legalábbis úgy érzem, hogy még csak most koccintottunk az Újévre, aztán mindjárt itt a következő!

5. Gondoskodj a megfelelő önerőről!
Való igaz, hogy a pályázatok vissza nem térítendő támogatásokat jelentenek, de nagyon ritka, amikor fedezik a teljes költséget. Éppen ezért figyelj a tartalékaidra! Ne akkor kelljen szembesülnöd a ténnyel, hogy nem áll rendelkezésre elég keret, amikor már megnyerted a pályázatot!
Nincs is annál nagyobb teher, mint amikor hirtelen kell valahonnan pénzt előteremteni! Gondolkodj és takarékoskodj előre (a különböző lakástakarékossági programok segíthetnek)!
Egy felújítás rendkívül sok kiadással jár, még abban az esetben is, ha számíthatsz némi támogatásra!
Már említettem korábban, hogy mi is felújítunk éppen, alig győzzük, pedig ésszel csináljuk! Az ember ilyenkor úgy érzi, hogy a pénz kifolyik a kezéből..., hát ne hagyd!


Az Otthon Melege...

Az egyik legismertebb lakossági pályázat az ún. Otthon Melege Program, melyet már említettem pár bekezdéssel korábban. Gondolom, nem ismeretlen számodra, de a biztonság kedvéért ejtsünk róla néhány szót!

A 2016/17-es pályázat sajnos már augusztusban lezárult - mert szinte azonnal elfogyott a rá szánt 5 milliárd Ft-os keret -, de azért érdemes elolvasni, hogy miről is szólt valójában, főleg, ha a következőre neked is szándékodban áll pályázni.
Röviden: a program családi házak energiamegtakarítást eredményező korszerűsítését célozta meg, a támogatás pedig így felhasználható volt többek között nyílászáró cserére, homlokzati hőszigetelésre, fűtéskorszerűsítésre...

Mint minden pályázatnak, ennek is megvoltak a maga feltételei (és buktatói), ha érdekel, hogy mik voltak ezek, a különböző kormányzati oldalakon megtalálod őket. Én nem szeretnélek ezekkel untatni!


Úgy gondolom, valamelyest sikerült rávilágítanom a lényegre és bízom benne, hogy hasznodra válnak az itt elhangzottak.
A jövőben olvashatsz még hasonló cikkeket, ugyanis folyamatosan figyelemmel kísérjük a témát, de azért te is járj nyitott szemmel, nehogy lemaradj egy kínálkozó lehetőségről!

Te pályáztál már? Ha igen, mik a tapasztalataid?

Tarts velem továbbra is, mert ezután is hasznos információkat olvashatsz! Ne feledd: várlak vissza!
Kövess minket Facebook- és weboldalunkon is, továbbá keresd szakértőinket az alábbi elérhetőségeken!

További szép napot kívánok!

Otthon & Ház

E-mail: kapcsolat@otthoneshaz.hu | Tel.: +36 (21) 200-0144
Copyright © 2016 Otthon és Ház Kft., minden jog fenntartva.


Forrás: Pályázatkereső, Magyarország Kormánya









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése