2016. november 24., csütörtök

Árnyékoljunk! - 2. rész

Örülök, hogy itt vagy! :)
Legutóbb a beltéri árnyékolókról beszéltem - ha lemaradtál, itt pótolhatod -, de ahogy ígértem, a kültériekkel is foglalkozunk! Elképzelhető, hogy hozzád ezek állnak közelebb, úgyhogy ne pazaroljuk az időt, kezdjük is el!


A kültéri árnyékolókról szép sorban...

Kitalálod, melyikkel kezdjük? 
Hát persze, hogy a redőnnyel, hiszen az egyik legrégebbi és legnépszerűbb kültéri árnyékolástechnikai elem. Előkelő helyezését kedvező árának, valamint funkcióinak köszönheti, hiszen nem csak a nap elleni harcban hű segítőnk, hanem a hőszigetelésben is, továbbá biztonságérzetet is nyújt. Tokból leengedett lamellái egy sínben futnak (kivéve, amikor megmakacsolják magukat és galád módon kiszabadulnak... :)).
Természetesen ebből is többféle van a piacon, választhatsz manuálisat vagy motorosat, sőt még rugós rendszerű tengellyel ellátottat is (habár ezt inkább üzleteknél használják). 
Lehet külső, belső, vagy vakolható tokos... Anyagát tekintve gyártanak műanyagot, fát, vagy alumíniumot, tartóssága pedig többnyire az anyagától és a szakszerű felszereléstől függ. 
Az alumínium a legtartósabb mind közül, de ez nem jelenti azt, hogy egy műanyag, vagy fa redőny nem lehet jó! Esetükben a tartósságot megfelelő karbantartással biztosíthatod. Emlékszel még, hogy annak idején mit írtam a fa nyílászárók ápolásáról? Na, az vonatkozik a fa redőnyökre is...
Tény, hogy a legkedvezőbb áru kültéri árnyékoló, de természetesen itt is van alacsonyabb és magasabb árfekvés, úgyhogy nem árt körülnézni, mielőtt döntesz!

Aztán itt van másik régi ismerősünk, a zsalugáter...
Talán nem túlzás azt állítani, hogy már évszázadok óta használják. Ha esetleg most nem ugrik be, hogy mire gondolok, hunyd be a szemed és képzelj el egy régi, szép parasztházat! Na, látod már? Egyszerűen gyönyörű, amikor az épület homlokzatán, a nyitott zsalugáterek között muskátli pompázik...
De nem csak az épületet öltözteti, hanem egy rendkívül hatékony árnyékoló is, mely gyakorlatilag bármilyen nyílászáróra felszerelhető! Úgyhogy ha ilyet szeretnél, csak rajta, hiszen utólag is feltehető! 
Anyagát tekintve lehet műanyag, fa, vagy alumínium, melyek kaphatók fix, valamint mozgatható lamellás kivitelben is. Azt hiszem, nem meglepő, ha azt javaslom, hogy inkább mozgatható lamellásat válassz! 
Viszonylag drága, tartósságára pedig ugyanaz vonatkozik, mint a redőnyére.


Ha tetszik a zsalugáter, de egy kicsit modernebbet szeretnél, van egy jó hírem! 
Tolózsalugáter, vagy más néven loggiaalu is kapható a piacon, melyet akár nyílászáró elé is felszereltethetsz! Főleg teraszok, erkélyek, körfolyosók és télikertek árnyékolására alkalmas. 
Lamellái minden esetben fixek és alumíniumból készülnek, melyek között a távolság kb. 3 cm, valamivel nagyobb, mint a hagyományos zsalugátereknél. Működtetése kézzel történik. 
Relatíve drága, viszont tartós - feltéve, ha rendeltetésszerűen használod. 

Látványos és kiváló árnyékoló a zsalúzia is, melyet leginkább egy kültéri reluxához tudnék hasonlítani. 
A fényerősség a lamellák dőlésszögével szabályozható, szélstabilitását pedig feszítő sodronnyal, vagy egy vezetősín segítségével biztosítják. A vezetősínes megoldás stabilabb és csendesebb, melyből vakolható változat is elérhető. 
Kapható manuális és motoros kivitelben, továbbá nagy felületek árnyékolására is alkalmas. 
Ár/érték-arányát tekintve elmondható, hogy jó befektetésnek bizonyul, ugyanis rendkívül tartós elem. Javítani ritkán kell, karbantartást nem igényel, az első felújítás kb. 20 év után szükséges. Azért ez magáért beszél, ugye? 

Ha inkább a legújabb technikai vívmányok érdekelnek, válaszd a naphálót!
Több típusa is van, ezek "külföldiül": Fixscreen, Winscreen, Slidefix és Panovista. 
Ez a PVC-alapú textilárnyékoló több funkciót lát el, mint gondolnád. Elnyeli a káros UV- és infrasugarakat, a fényt beengedi, viszont tökéletesen árnyékol, ezáltal hatékony a belátás elleni védelemben is. Újrahasznosítható, ennek köszönhetően környezetbarát megoldás, valamint rovarhálónak sem utolsó.
Választhatsz kézit, vagy motorosat is. Többnyire függőleges mozgatású, de vízszintessel is találkozhatsz. Nagy szakítószilárdsággal bír, továbbá ha elkoszolódik, nyugodtan ki is moshatod. 
Ára meglehetősen borsos, tartósságát pedig a környezeti hatások befolyásolják. Nyugi, extrém terhelés mellett is legalább 10 évig, normál terhelés mellett pedig még tovább lesz segítségedre a napsugarak elleni harcban.


Az árnyékolástechnikát ezennel kiveséztük. Láthatod, hogy tényleg széles a paletta, de ne aggódj, ha nem tudsz dönteni, kollégánk örömmel segít neked!
Te választottál már? Oszd meg velünk  tapasztalataidat, hadd tanuljunk belőle mi is!

Kövess minket Facebook- és weboldalunkon, valamint szakértőink készséggel állnak rendelkezésedre az alábbi elérhetőségeken!

Szép napot kívánok!

Otthon & Ház

E-mail: kapcsolat@otthoneshaz.hu | Tel.: +36 (21) 200-0144
Copyright © 2016 Otthon és Ház Kft., minden jog fenntartva.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése