2016. december 7., szerda

A fürkésző tekintetek ellen...

Egy csomó mindenről beszéltünk már.
Volt olyan téma, amit teljesen kiveséztünk és olyan is akadt, amit csak érintettünk...
Szó volt többek között az árnyékolásról (itt) és a dekorációról (itt) is, így hát nem feledkezhetünk meg az üvegfóliáról sem.
Ha maradsz, számos hasznos dolgot tudhatsz meg róla...

Miért jó?

Amellett, hogy dekoratív - ha rendesen van feltéve -, számos pozitív tulajdonsággal bír.
Többek között hatékonyan véd a belátás, vagy éppen a kilátás ellen, nem engedi be egykönnyen a nyári meleget, tehát árnyékol, ezáltal véd a káros UV-sugarak ellen is, kívül tartja a kíváncsi tekinteteket, egy esetleges ablaktörés esetén egyben tartja a szilánkokat, tehát balesetmegelőző funkciója is van, és nem utolsósorban könnyen felhelyezhető és ugyanolyan egyszerűen el is távolítható.


Térjünk rá egy rövid szösszenet erejéig a belátás elleni védelemre - hiszen a legtöbben ezért döntenek a fóliák mellett! Számos módja van a kíváncsiskodók távol tartásának, de ha az üveg előnyeit maradéktalanul ki szeretnéd használni, akkor a fóliázás a legjobb megoldás. Ha olyan fóliát keresel, amely teljesen átengedi a fényt, emellett te maximálisan kilátsz, téged viszont egyáltalán nem látnak, akkor azt hiszem, ki kell, hogy ábrándítsalak, ilyen ugyanis még nem létezik, de nyugi, mert amik viszont már rendelkezésre állnak, szinte maradéktalanul megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Azért ez nem rossz...

Ismerkedjetek meg közelebbről!

Többféle fólia van a piacon, szóval meglehetősen hosszan lehetne beszélni ezekről is, de nem tartalak fel, csak a legfontosabbakról teszek említést, rendben? Nos, átláthatóság szerint kétfélét különböztetünk meg, ezek: 
  • reflektív / tükröző fóliák
  • mattosító / opálosító fóliák.


A reflektív fólia úgy viselkedik, mint egy tükör. Egy tükör, mely hol így működik, hol úgy...
Kb. így kell elképzelni, ugyanis hatékonysága nagyban függ a pillanatnyi fényviszonyoktól, de a lényeg, hogy mindig az erősebb fény felé tükröz. (Ilyen fóliát használnak pl. a szembesítő helyiségekben a zsaruk is. Gondolj bele, mi lenne, ha mindkét oldalról egyformán engedné át a fényt?! Nem lenne túl szerencsés, ugye?) A fólia nappali fénynél csökkenti a fényerőt, ezért van az, hogy amíg te tökéletesen kilátsz, be egyáltalán nem, vagy csak alig látnak. Ha emellett a típus mellett döntesz, ne felejtsd el, hogy sötétedés után más eszközt is be kell vetned, ha nem szeretnéd közszemlére tenni magánéleted részleteit...
Ennek a tulajdonságnak köszönhető az is, hogy a leghatékonyabb fóliák szinte teljesen besötétítik a helyiséget, amely amennyire jól jön nyáron, télen legalább ugyanannyira lehangoló.
Hogy hol használd? Jól működik például erősen megvilágított lakásokban, vagy irodák utcafronti nyílászáróin. Nem nagy ördöngösség feltenni, de szerintem jobban jársz, ha inkább hozzáértő személyre bízod a feladatot!
 
A mattosító fólia egyetlen hátránya - legalábbis szerény személyem szerint, hogy mindkét irányból nagyjából átláthatatlan, tehát kb. épp annyit látsz, mint a túloldalon állók, azaz szinte semmit. Éppen ezért vizesblokkokban, fürdőszobákban használják a leggyakrabban és én is ezekbe a helyiségekbe ajánlom a leginkább. Pénzintézetek, bankok is előszeretettel alkalmazzák, de előfordul utcafronti nyílászárókon, vagy üvegtetőkön is. Ha ilyet szeretnél, javaslom, ne ess neki egyedül a felhelyezésének, inkább ehhez is hívj szakembert!


Dekorálj!

Van olyan fólia is, melynél az esztétikum a legfontosabb szempont. (Úgyis mindjárt itt a Karácsony, úgyhogy ha nincs ötleted, mivel csinosítsd ki az ablakot, ez jó megoldás lehet!)
Az ún. dekorfólia igen elterjedt mostanában, melynek egyik legkedveltebb típusa az ún. homokfúvott / tejüveg hatású fólia.


Ez szinte teljesen úgy fest, mint a homokfúvott üveg, viszont van köztük két jelentős különbség. Egyrészt jóval kedvezőbb áron juthatsz hozzá, másrészt sokkal egyszerűbb karbantartani, ugyanis egy sima ablaktisztító folyadékkal tisztán tartható. Míg a homokfúvott üvegen minden ujjlenyomat tökéletesen meglátszik, a homokfúvott fólián szinte semmi.
Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem nem tartozik az ablaktisztítás a kedvenc házimunkáim közé...
Ha megunod, könnyen eltávolíthatod, hiszen tényleg rendkívül egyszerű feltenni és levenni is, továbbá még egy jó pont: nem kell hozzá szakember, te magad is könnyűszerrel elvégezheted a melót...
Választhatsz öntapadós és statikusan tapadó változatot is, melyhez még ragasztóanyag sem kell. Jól mutat a beltéri üvegfalakon, üvegajtókon, vagy más üvegfelületeken, tükrökön, de akár még utcafronti ablakokon is. Ezerféle motívummal kapható, ezért meglehetősen nehéz kiválasztani a legjobbat, legszebbet!

Természetesen rengeteg fólia van még, ezért elképzelhető, hogy egy másik bejegyzésben visszatérek a témához, de most azt hiszem, ennyi épp elég. 
Te használsz üvegfóliát? Ha igen, milyet? Bevált? Ha nem, miért nem? Mesélj!
Addig is kövess minket Facebook- és weboldalunkon, valamint ha kérdésed van, szakértőink is készséggel állnak rendelkezésedre az alábbi elérhetőségeken!

Szép napot kívánok!

Otthon & Ház

E-mail: kapcsolat@otthoneshaz.hu | Tel.: +36 (21) 200-0144
Copyright © 2016 Otthon és Ház Kft., minden jog fenntartva.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése