2016. december 20., kedd

Lebben a függöny...

Télen az egyik legjobb dolog, amikor a meleg szobából nézhetjük a kinti hóesést, kezünkben egy csésze forró kakaóval. A meghitt pillanatban fel sem tűnik, hogy szelel az ablak, de amikor megkapjuk a havi fűtésszámlát, gondolkodóba esünk. 

Neked is ismerős a fenti szituáció? Ha igen, gondolom, kb. ilyen kérdések merülnek fel benned: "Hogy lehet ez? Éppen ezért cseréltettük ki az összes régi nyílászárót! Akkor most át lettünk vágva?" Ha megbízható szakemberrel végeztetted el a munkát, feltehetően erről szó sincs. Csupán az lehet a titok nyitja, hogy állítani kell ezt-azt. Amennyiben ún. termopán nyílászáróid vannak, egy apró mozdulattal orvosolhatod a problémát.  
Maradj velem és tudd meg, hogyan!


Ne az utcát fűtsd!

A termopán nyílászáró lényege abban rejlik, hogy tökéletesen szigetel. De csak akkor, ha megfelelően záródik. A tiéd jól működik? Nem tudod? Akkor figyi, mondok néhány trükköt, melyekkel meggyőződhetsz róla!
  • Végy egy vékony papírlapot! Teljesen mindegy, milyen, egy sima újság is megteszi. Ha megvan, nyisd ki az ablakot, tedd oda a papírt és egyszerűen zárj rá! Megvan? Akkor most próbáld meg kihúzni a lapot! Nem megy? Ez esetben van egy jó hírem: nyílászáród tökéletesen zár! (Ha ki tudtad húzni, akkor sajnos nem vagy ilyen szerencsés, de nem kell megijedni, nem nagy ördöngösség megoldani a dolgot!)
  • A másik módszerhez nincs szükséged semmilyen segédeszközre, csupán az ujjadra. Nyisd ki az ablakot és egy ujjal hajtsd be teljesen, majd engedd el! Kinyílt? Szuper! Akkor nincs semmi gond, nyílászáród kifogástalan állapotban van! (Ha nem nyílik ki magától, akkor valamit igazítani kell, de valószínűleg ebben az esetben sincs nagy baj, szóval nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni!)
  • Figyelj arra, hogy zárt ablaknál a kilincs is mindig a megfelelő állásban legyen! Ha bezárod az ablakot, a kilincset is fordítsd el teljesen aszerint, hogy vízszintes, vagy függőleges állásban zár-e! Nem elég csak úgy, félig elfordítani, mert az igaz, hogy úgy tűnik, mintha a nyílászáró zárva lenne, de valójában nincs. Ha a kilincset nem fordítod el teljesen, keletkezik egy kis rés, melyen keresztül helyet cserél egymással a hideg és a meleg levegő, a többit gondolom, nem kell ecsetelnem...
  • Továbbá ne felejtkezzünk el a résszellőzőről és a légbevezetőről sem! Mindegyik rendkívül jó találmány, de télen nem árt odafigyelni a használatukra. Szellőztetni mindig kell, ez nem is kérdés, azonban a módszer nem mindegy. Korábban részletesen beszéltem ennek fontosságáról és mindenféle berendezésről (többek között az imént említett résszellőzőről és a légbevezetőről is). Ha már nem emlékszel, kérlek, kattints ide és olvasd el újra!
Nyílászáróidnak is szükségük van a gondoskodásra. 
Erről is volt már szó, így ha nem haragszol, ezt sem ismétlem meg, de ha valamiért lemaradtál, itt elolvashatod.


Természetesen adódhatnak olyan helyzetek, amikor már a fenti módszerek kevésnek bizonyulnak... Ha nyílászáród ropog, nyikorog, kattog, akad - vagyis ha nem működik megfelelően -, ne késlekedj, hívj szakembert!

Remélem, most is találtál hasznos információkat!
Kövess minket Facebook - és weboldalunkon is, valamint szakértőink is készséggel állnak rendelkezésedre az alábbi elérhetőségeken!

További szép napot és kellemes karácsonyi készülődést kívánok!

Otthon & Ház

E-mail: kapcsolat@otthoneshaz.hu | Tel.: +36 (21) 200-0144
Copyright © 2016 Otthon és Ház Kft., minden jog fenntartva.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése