2016. december 13., kedd

Télen virágzik, meleg napon elázik..., mi az?

December közepe van, hamarosan itt a Karácsony.
Az ország egyes részein már javában havazik, ahol nem, ott viszont nagyon hideg van. De hiába a zord időjárás, én akkor is szeretem. Ahogyan a jégvirágokat is, holott tudom, hogy megjelenésük nem jelent jót. Ha nem érted, miért mondom ezt, akkor maradj és olvass tovább!

Egy kis fizika...

Lehet bármilyen szép és különleges, ha jégvirág alakul ki az ablakodon, akkor biztos lehetsz benne, hogy nyílászáród hőszigetelésével valami gond van. A jégvirág ugyanis nem más, mint a zúzmara speciális formája. Lássuk, "mi szükséges hozzá"? Ha a külső hőmérséklet 0 °C  alá süllyed - ami mostanában mindennapos ugyebár -, a belső páratartalom meglehetősen magas, a nyílászáró hőszigetelési értéke viszont kellően alacsony és még egy esetleges karcolás, vagy akár csak egy kis porszem is megbújik rajta, jó eséllyel indulsz a "Legszebb jégvirág tulajdonosa" címért. 

Fotó: Elena Shumilova

Egy kicsit konkrétabban:
Tegyük fel, hogy a kályhában pattog a tűz, kellemes idő van odabent. A meleg levegő lassan, de biztosan az ablak felé áramlik, de közben természetesen le is hűl, így nedvességfelvevő képessége is csökken, vagyis a keletkezett párával sajnos nem tud megbirkózni. Ennek következtében a levegő az ablakot elérve megfagy és csodaszép jégkristályokká alakul. Minél nagyobb a nedvesség, annál kiterjedtebb jégvirág képződik. 

Jégvirág vs. szigetelés
  
Ha nem szeretnél egész télen jégvirággal tarkított ablakokra ébredni, megnyugtatlak: nem is kell! Gondolom, nem lep meg, ha azt mondom, hogy az ablakszigetelés megszünteti ezt a kis kellemetlenséget. De csak lassan a testtel, mielőtt belevágsz, nem árt tisztázni néhány dolgot! Rendkívül fontos, hogy a szigetelés eszközét mindig az ablak típusának megfelelően kell kiválasztani, különben semmit sem ér, továbbá az sem mindegy, hogy milyen ablakot érint a probléma. 

Amennyiben régi, egyrétegű fa ablakról van szó, a gumiszigetelést, mint lehetőséget jobb, ha el is veted, ugyanis ebben az esetben ez a megoldás nem alkalmazható, de van még két lehetőséged.
Az egyik, hogy ún. Purfix-szalagot ragasztasz fel a nyílászáróra. Ez  egy egyszerű, szakembert nem igénylő feladat, azonban sajnos nem elég hatékony és 1-2 éven belül biztos, hogy kezdheted elölről az egész hercehurcát, mert a szalag bizony elöregszik. 
A másik módszer az ún. svéd szilikonnal történő szigetelés, melyhez mindenképpen szakember szükséges. Ennek a hosszú élettartamú anyagnak köszönhetően a fa nyílászáró légzárása jelentősen javul.


De ami elromolhat, az el is romlik, így nem kizárt, hogy neked újabb, hőszigetelő, jégvirágokkal ékesített nyílászáróid vannak. Mielőtt rátérnék a lényegre, érdemes tisztázni, hogy egyáltalán mi az a hőszigetelő ablak... Nos, ha hőszigetelt üveg és a légzárás érdekében gumitömítés található a szerkezetben, akkor hőszigetelt nyílászáróról beszélünk. 

Ennél a típusnál az ablakszárnyat a vasalat, azaz a zárszerkezet húzza az ablaktokhoz. Az ilyen nyílászáró utólagos szigetelést nem igényel, különben is csak akadályozná a zavartalan működést. Általában a vasalat okozza a gondot, ezért az első lépés mindenképpen a zárszerkezet beállítása kell, hogy legyen, melyhez természetesen elengedhetetlen a megfelelő szakmai tudás. Ezzel azt akarom mondani, hogy te semmiképpen ne állj neki - hacsak nem vagy szakember -, hívj olyan személyt, aki tényleg ért hozzá! 
Ha ezután sem megfelelő a hőszigetelés, előfordulhat, hogy gumicserére kerül sor, azonban nagyon fontos, hogy csakis a nyílászáróhoz készült, meghatározott méretű és profilú gumitömítés alkalmazható. Ennek oka, hogy a kelleténél nagyobb méretű gumi nehéz működést eredményez, a szükségesnél kisebb méretű viszont nem szigetel megfelelően, tehát gyakorlatilag ott vagy, ahol a part szakad...

Bízom benne, hogy te is csak a kocsiban, vagy a buszon találkozol jégvirággal, de ha nem, akkor remélem, tudtam segíteni, hiszen láthatod, hogy nem nagy ördöngösség megszabadulni tőle!
És minden rosszban van valami jó... Lehet, hogy rossz ómen, de legalább gyönyörű, nemde?

Kövess minket Facebook- és weboldalunkon, valamint szakértőink is készséggel állnak rendelkezésedre az alábbi elérhetőségeken!

További szép napot és kellemes karácsonyi készülődést kívánok!

Otthon & Ház

E-mail: kapcsolat@otthoneshaz.hu | Tel.: +36 (21) 200-0144
Copyright © 2016 Otthon és Ház Kft., minden jog fenntartva.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése