2016. október 8., szombat

Fókuszban: A gyermek


Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy a legnagyobb kincs egy ember életében a gyermeke. Minden erőnkkel arra törekszünk, hogy neki a legjobbat nyújtsuk. 
Elhalmozzuk mindenféle ajándékkal, legyen az egy új mesekönyv, egy új ruha, vagy egy menő játék. Ugyanilyen fontos, hogy a saját kis birodalma is a lehető legszuperebb hely legyen. Egy olyan kuckó, ahol mindig biztonságban érezheti magát, ha szükségét érzi. 
Ma a biztonságos gyerekszoba kialakításáról beszélek, de mivel ezzel a témával már Dunát lehet rekeszteni, ezért most teljesen más nézőpontból közelítem meg a kérdést!
Tarts velem!
 

Csak praktikusan!

A gyerkőc a szobájában tölti ideje nagy részét, hiszen többnyire itt játszik, itt alkot, szerencsés esetben itt is alszik és remélhetőleg tanulni is itt fog majd, ha nagyfiú / nagylány lesz.
Ezért érdemes a szobát két részre, egy nyugalmi és egy kreatív részre osztani, ugyanis nem mindegy, hogy az adott tevékenység közben milyen ingerek veszik körbe szemünk fényét.
Ha azt szeretnéd, hogy gyermekedet este könnyen elnyomja a buzgóság és reggel kipihenten ébredjen, kerüld a nyugalmi zónában az élénk színeket és a sok dekorációt!
Nem szerencsés, ha az ágyát mindenféle színes mesehős veszi körül, mert mindannyian tudjuk, hogy alvás helyett inkább velük fog beszélgetni!
A szoba másik felén azonban épp az a lényeg, hogy minél színesebb legyen, minél inkább inspirálja a kicsit!
A falakhoz - akár fehér, akár élénk színű, érdemes lemosható festéket használni, gondolom, nem kell megmagyaráznom, hogy miért, igaz? Nálunk most inkább a filctollak íztesztelése folyik, így a falak pillanatnyilag nincsenek veszélyben, de ami késik, nem múlik! :)

Törekedj a biztonságra!

Tiszta sor, hogy nem ez a szoba a legalkalmasabb a féltve őrzött Hollóházi készleted, vagy a nászajándékba kapott kristályváza tárolására, de az elektromos berendezéseknek sem ez a legideálisabb helyük.
Ha mégis van a szobában valamilyen elektromos kütyü, figyelj rá, hogy a picur ágyától legalább 2 méterre legyen!
Nálunk a hálószobában egyáltalán nincs semmilyen elektromos cucc, hát mondhatom, hogy össze sem lehet hasonlítani az alvás minőségét a korábbival! Sokkal nyugodtabban alszunk, mióta nem világít a szemünkbe a tévé készenléti fénye.   

Ez a hely a gondtalan gyermekkor színhelye, ezért nagyon fontos, hogy a legnagyobb hancúrozás közben is biztonságban legyen a kis trónörökös.
Erre rengeteg eszköz létezik, kezdve a sarokvédőktől egészen a vakdugókig, azonban sokan elfelejtkeznek a nyílászárók biztonságossá tételéről.
Vigyázz, hogy még véletlenül se tegyél olyan tárgyat az ablak alá, amelyre felállhat a gyerkőc, mert ha egy percre elfordulsz, szinte biztos, hogy az első dolga lesz felmászni rá! Onnan pedig már nem nehéz elérni a kilincset... Ha a te csemetéd is olyan leleményes és kitartó, mint az enyém, biztos lehetsz benne, hogy mindenképpen megoldja, ha szeretné.
Több módja is van annak, hogy az ablakokat biztonságossá tedd, kapható például mindenféle biztonsági zár, de szereltethetsz fel ablakrácsot is. Nyugi, ettől még nem fog úgy kinézni a lakásod, mint egy börtön, ezek a rácsok kaphatók dekoratív kivitelben is!

Ha attól tartasz, hogy véletlenül kitörik az ablak, célszerű biztonsági üveget használnod.
Természetesen nem csak a gyerekszobában, hanem a lakás többi részén is remekül működik ez a megoldás.
Kétféle biztonsági üveg közül választhatsz.

Az ún. edzett üveg ütésállósága és hajlítószilárdsága a hőkezelési eljárás során a többszörösére növekszik és a hőmérsékleti ellenállása is magasabb lesz. Töréskor kb. 30 mm-es, nem szilánkos, tompa élű darabokra hullik szét, melyek nem okoznak sérülést.

A másik típus az ún. ragasztott üveg. Ez a típus a legbiztonságosabb, ugyanis ahogy a neve is mutatja, az üveglapokat egy- vagy többkomponensű műgyantával ragasztják össze, vagy ún. PVB - fóliával laminálják. A fóliával laminált típus elterjedtebb, holott ennél a változatnál csak néhány standard szín közül választhatsz, ezzel szemben a műgyantás típusból többféle szín is elérhető.
Egy betontömb is nehezen töri be, de ha gyermekednek valahogyan mégis sikerül, akkor is megnyugodhatsz, mert a fólia - vagy gyantaréteg meggátolja az üveg darabokra hullását.

Ha mégsem a biztonsági üveg mellett döntenél, van még egy módszer, amellyel a sima üveg is biztonságosabbá tehető. Ez a módszer az ún. üvegfóliázás.
A biztonsági fóliát az üveg belső felére (ritkán a külsőre is) ragasztják fel egy vizes ragasztásos technikával.
A fólia 15 rétegből áll, melyből egy réteg maga a ragasztó, ezt követi 13 biztonsági réteg, végül pedig egy karcolásvédő réteg annak érdekében, hogy az üveg a fólia felhelyezése után is tisztítható maradjon.
A fólia torzítás - és fénytörés mentesen biztosítja a megfelelő fény-, hő- és betörésvédelmet.


Ha gyermeked egy örökmozgó, eleven kis csibész, mindenképpen gondolkodj el valamilyen biztonsági intézkedésen! Ő a legfontosabb, az ő élete és biztonsága mindennél többet ér!

Te mivel véded gyermeked biztonságát?

Kövess minket Facebook - és weboldalunkon is, valamint szakértőink is készséggel állnak rendelkezésedre az alábbi elérhetőségeken!

További szép napot kívánok!

Otthon & Ház

E-mail: kapcsolat@otthoneshaz.hu | Tel.: +36 (21) 200-0144
Copyright © 2016 Otthon és Ház Kft., minden jog fenntartva.


Fotó: Susan J. Noonan weboldala 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése