2016. november 18., péntek

Árnyékoljunk! - 1. rész

Néhány bejegyzéssel korábban már volt szó az árnyékolástechnika előnyeiről és fontosságáról, de mivel annak a cikknek nem ez volt a fő témája, nem is részleteztem túlzottan. Viszont ami késik, nem múlik, így hát eljött a részletezésnek is az ideje - de csak mértékkel, mert rengeteget tudnék erről is beszélni... :)
Ma a beltéri árnyékolástechnikai elemeket veszem górcső alá. A típusokat többféle szempont alapján hasonlítom össze, kitérek a tartósságra, továbbá az ár/érték arányra is és nem titkolom el előled az esetleges hátrányokat sem!
(Ha esetleg lemaradtál volna a korábbi cikkről, javaslom, olvasd el itt, mert szorosan kapcsolódik a mostani bejegyzéshez!)


A beltéri árnyékolókról szép sorban...

A paletta szélességének dacára, kis hazánkban még mindig a jó öreg reluxa a legelterjedtebb beltéri árnyékolástechnikai elem. Forgatható lamellái biztosítják a szűrt fényt otthonodban. Jutányos áron hozzájuthatsz, jól árnyékol, viszont nagy hátránya, hogy tisztítása rendkívül körülményes és időigényes.
A reluxa készülhet alumíniumból, műanyagból, sőt még trópusi fából is, de jó, ha tudod, hogy a műanyag reluxák sem minőségben, sem pedig tartósságban nem közelítik meg a többi típust! (Arra akarok kilyukadni, hogy ha teheted, kerüld el jó messziről!)

Háromféle reluxa közül választhatsz:
Az ún. súlyzáras változat a legelterjedtebb. Alumíniumból készül, elegáns, forgatópálcája lehet színazonos, vagy átlátszó. Feszített változata nagyon népszerű, mert a reluxa az ablak bukó-állásában is párhuzamos marad a nyílászáró szerkezetével.

Az ún. isoline reluxa fő jellemzője, hogy a karnisszerkezet tökéletesen illeszkedik a nyílászáróhoz, továbbá háromszög-alakú ablakoknál is használható. Alumínium lamellái egy gyöngylánccal forgathatók. Fontos megemlíteni, hogy ez a legtartósabb mind közül, ára viszont egy redőnyével vetekszik.

A tömör és csomómentes fából készült reluxa rendkívül dekoratív árnyékoló, továbbá 100%-osan színtartó is. (Ez nem mondható el mindegyik típusról. Biztos te is láttál már kifakult reluxát, igaz? Nem túl szívderítő látvány...) Lamellái könnyű, de mégis merev alapanyagból készülnek.
Kitűnő választás azoknak, akik inkább a természetes anyagokat részesítik előnyben, de sok pozitív tulajdonsága mellett néhány negatívval is számolni kell: nedves, párás helyiségekben, valamint tetőtéri, ferde síkú ablakoknál nem javasolt a használata, továbbá nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a lamellák vastagsága miatt, felhúzott állapotban is jelentős részt eltakarhat a kilátásból.


Amennyiben kedveled a különleges berendezési tárgyakat és nyitott vagy a modern lakberendezési eszközökre, a sávroló épp neked való. Különlegessége a textilfelületen lévő sötét és átlátszó sávok váltakozása, így két egymást követő sáv segítségével szabályozhatod a beáramló napfény mennyiségét és az átláthatóságot. Tokozott és tok nélküli változatban is kapható.
Mivel nem túl hétköznapi darab, képzelheted, hogy nem tartozik a legkedvezőbb árfekvésű árnyékolók közé, viszont ha vigyázol rá, sokáig lakásod dísze lehet!

Ha már itt tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a firenzei roló mellett sem...
Ez a viszonylag új keletű textilárnyékoló sokban hasonlít a sávrolóhoz, ugyanis ennél a típusnál is párhuzamosan futó sávokat láthatunk, de a firenzei rolót még különlegesebbé teszi az az egyedi megoldású, áttetsző anyag is, melyet fényzáró textillapocskák kötnek össze. Az árnyékoló nyitott állapotban úgy néz ki, mintha hullámozna...
Gyönyörű, különleges, ennek köszönhetően pedig nagyon drága, hiszen egy prémiumkategóriás termékről van szó... Tartósságával kapcsolatban ugyanazt tudom mondani, mint a sávrolónál: ha vigyázol rá, hosszú évekig gyönyörködhetsz benne!

Az egyik legkedveltebb és legmodernebb beltéri árnyékolástechnikai elem a pliszé - mely Magyarországon eddig inkább rovarháló változatban terjedt el. Ennél a típusnál nem kell csavarozni, fúrni, faragni sem, mert egy univerzális konzol segítségével egyszerűen feltehető bármilyen nyílászáróra.
Harmonikaszerűen záródik össze, nem tartalmaz semmilyen rugót, vagy merevítőt. Használhatod függőlegesen és vízszintesen is, húzhatod fentről lefelé, vagy lentről felfelé, jobbról balra, vagy balról jobbra... :)
Ára viszonylag kedvező, továbbá rendkívül dekoratív és sokoldalú. Tartósságának kulcsa az egyszerű szerkezeti felépítés.


Ne felejtkezzünk el a szalagfüggönyről sem! Habár inkább a bankok és az irodaházak kedvelt árnyékolója, ma már annyiféle kapható, hogy méltán lehet otthonod dísze.
Nagy üvegfelületek árnyékolására is kitűnően alkalmas. Készülhet fényáteresztő, vagy fényzáró textilből, továbbá trópusi fából is, működtetheted kézzel vagy motorral...
A kellemes szűrt fényt biztosító, vízszintesen mozgatható lamellák egy speciális kocsi segítségével fordíthatók a fény felé.
Nem kifejezetten pénztárcabarát, árát jobbára a típusa befolyásolja, viszont ha rendeltetésszerűen használják (értem ezalatt, hogy például nem rángatják ész nélkül), kimondottan tartósnak számít.
Tisztítása rendkívül drága, gyakorlatilag jobban jársz, ha újat veszel!

Végül, de nem utolsó sorban, ismerd meg a rolettát (nem a rolettit, az más :))! Ez az árnyékolástechnikai elem - mely akár térelválasztóként is használható - újra reneszánszát éli.
Függőleges mozgatású, így felhúzott állapotban szinte észre sem veszed. Többféle anyagból készülhet, lehet sima vagy tokozott, kézi vagy motoros működésű, fényzáró vagy fényáteresztő... A roletta szintén alkalmas nagy felületek árnyékolására, sőt még tetőtéri ablakoknál is használhatod.
Relatíve drága, de rendkívül tartós elem, egy esetleges textilcserével pedig élettartama még tovább növelhető. 

Nos, ezek lennének a beltéri árnyékolástechnikai elemek... Tetszik valamelyik? Ha nem tudsz dönteni, esetleg nem vagy biztos a dolgodban, szakértőnk örömmel megosztja veled tapasztalatait!
Amennyiben hozzád inkább a kültéri elemek állnak közel, kattints ide legközelebb is, ugyanis a következő cikkben ezekről olvashatsz majd! Szó lesz többek között régi barátunkról, a redőnyről, de közelebbről megismerkedhetsz a zsalúziával és a naphálóval is!
Érdemes lesz velem tartanod!


Kövess minket Facebook - és weboldalunkon, valamint szakértőink is készséggel állnak rendelkezésedre az alábbi elérhetőségeken!

További szép napot kívánok!

Otthon & Ház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése